2011. november 2., szerda

Takarítás házilag - mikor igen, és mikor ne?

A címben foglalt kérdés csak kicsit sántít, hiszen egy lakás takarítása / tisztítása többnyire "házilag", vagyis a lakók által történik, legyen szó porszívózásról, a bútorok, fürdőszobák, padló stb. tisztításáról - nyilvánvaló, hogy többnyire nem bízzuk ezt a munkát külső szakemberre, takarító cégre.
Takarítás házilag...
 Persze egy kifejezetten nagy lakás / ház esetében már megfontolandó a takarító cégek bevetése, de szakembert legjellemzőbben akkor szokás hívni, ha a takarítandó terület a következők valamelyikébe tartozik:

  • iroda, irodaház
  • üzem, gyár, csarnok
  • kültér: ez lehet akár parkoló
  • iskolák, kultúrális létesítmények
  • kiállítások és rendezvények, koncertek
  • magas épületek ablakai (alpinista módszerek)
Takarítás a magasban - ablaktisztítás alpintechnikával
Ilyen esetekben a takarítás művelete speciális eszközöket - bizonyos esetekben takarítógépeket - igényel,  amelyekre az ingatlanokat üzemeltető cégek zöme nem ruház be (bár erre is van példa), hanem inkább e felszerelésekkel, eszközökkel, tisztítószerekkel rendelkező takarítókra bízza - a végeredmény így pedig többnyire költséghatékonyabb, mintha valamely belső kolléga végezné el a "piszkos munkát" - ugyanis, mint tudjuk, a gyakorlat teszi a mestert - egy gyakorlott takarító brigád gyorsabb és hatékonyabb egyben.
Összességében több, mint valószínű, hogy kevesebbe fog kerülni a komplett munkafolyamat, mintha a takarítást saját maga által végezné el az adott cég.


Nincsenek megjegyzések: